Резиденция „Евксиноград“ готова за височайшите гости довечера (ВИДЕО, СНИМКИ)

Резиденция „Евксиноград“ е готова да посрещне височайшите гости довечера. Сградата свети от чистота. Отпред е разпънат и червения килим. Зад тази врата довечера ще стане горещо.

В парка около резиденцията не може и пиле да прехвръкне. По сградата дискретно са разположени снайперисти.

В коридорите в резиденцията сноват единствено НСО и службите на турския президент, които от дни обикалят Варна и проверяват сигурността на маршрта му.

Вечерята на Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов  в двореца “Евксиноград” трябва да затопли отношенията между Турция и ЕС. Готова е и масата за високопоставените гости, които ще търсят разбирателство точно тук.

Все още не се знае какво е точното е меню и дали то ще повлияе на настроенията на гостите.

Едно е ясно личният готвач на Ердоган ще следи стриктно как и какво се готви.

Готвачът ще наблюдава дали приготвяните за вечерята на турския президент ястия са безопасни и отговарят на мюсюлманските изисквания.

Със сигурност обаче гостите ще опитат прочутите вина от избата на Евксиноград.

През 1891 г. като част от комплекса и като приемственик на старата манастирска изба е създадена дворцовата винарна. Инициативата за това принадлежи на княз Фердинанд, а планът е изработен от немски архитект.

Вината от Евксиноград са прочути и днес с отличното си качество. Избата се гордее и с доброто си бренди.

Залата, в която ще вечерят и заседават гостите е с камина и въпреки, че на срещата ще е горещо може и да бъде запалена, за да предаде уют. Към момента обаче тя служи за декор, а пред нея са поставени трите знамена на България като домакин, на ЕС и на Турция.

Началото на срещата е планирано за 19 часа и ще продължи най-малко два часа, а след това Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат съвместна пресконференция.

Ако гостите останат да пренощуват

Цял етаж в хотел “Тунела” в Евксиноград е отделен за турския президент, ако реши да пренощува. Един етаж ще има и за Юнкер.

хотел “Тунела”

Туск ще отседне в Слънчевото бунгало.

 

- реклама -