Германия, наводнения
Снимка: Letitia Roelofse/Фейсбук

Reuters: Учените обвиняват изменението на климата за проливните дъждове в Западна Европа

Екстремните валежи, причиняващи смъртоносни наводнения в Западна Германия и Белгия, накараха много хора в цяла Европа да се питат дали климатичните промени са виновни за тях, коментира Reuters.

Учените отдавна твърдят, че изменението на климата ще доведе до по-големи дъждове. Но определянето на ролята му в смъртоносните наводнения от тази седмица ще отнеме доста време, за да се направят необходимите изследвания.

„Наводнения винаги е имало и те са като случайни събития, като хвърляне на зарове. Но ние сме променили шансовете за хвърляне на заровете“, каза Ралф Туми, учен по климата в „Империал Колидж“ в Лондон.

Откакто започнаха валежите, водата излезе от бреговете на реките и каскадно премина през общностите, като отнесе домове и инфраструктура по пътя си. Към петък най-малко 120 души са загинали, а още стотици са изчезнали.

Потопът шокира мнозина. Германският канцлер Ангела Меркел нарече наводненията катастрофа и обеща да подкрепи засегнатите през тези „трудни и страшни времена“.

Като цяло нарастващата средна глобална температура – сега с около 1,2 градуса по Целзий над средната от прединдустриалната ера – прави обилните валежи по-вероятни, според учените.

По-топлият въздух задържа повече влага, което означава, че в крайна сметка ще се отдели повече вода.

„Когато имаме тези обилни валежи, тогава атмосферата е почти като гъба – стискате гъба и водата изтича навън“, каза Йоханес Куас, професор по теоретична метеорология в Лайпцигския университет.

Повишаването на средната глобална температура с 1 градус увеличава капацитета на атмосферата да задържа вода със 7%, казаха климатолози, като по този начин се увеличава шанса за големи валежи.

Други фактори, включително местната география и атмосферните системи, също определят начина, по който се засягат специфичните райони.

Герт Ян ван Олденборг от World Weather Attribution, международна научна мрежа, която анализира как изменението на климата може да е допринесло за конкретни метеорологични събития, заяви, че очаква, че може да отнеме седмици, за да се определи връзката между дъждовете и изменението на климата.

„Бързи сме, но не сме толкова бързи“, каза ван Олденборг, климатик от Кралския холандски метеорологичен институт.

Ранните наблюдения предполагат, че дъждовете може да са били подпомогнати от система с ниско налягане, установила се над Западна Европа в продължение на дни, когато е била блокирана от райони с по-високо атмосферно налягане на изток и север.

Наводненията дойдоха само седмици след като рекордната гореща вълна отне живота на стотици хора в Канада и САЩ. Оттогава учените твърдят, че екстремните горещини биха били „практически невъзможни“ без климатичните промени, които направиха подобно събитие 150 пъти по-вероятно да се случи.

Европа също беше необичайно гореща. Например финландската столица Хелзинки отчете най-горещия си месец юни от 1844 г. насам.

Въпреки че изследователите прогнозират нарушаване на стабилността на времето заради климатичните промени от десетилетия, някои казват, че скоростта, с която тези крайности идват, ги е изненадала.

„Страхувам се, че изглежда се случва толкова бързо“, каза Хейли Фаулър, хидроклиматолог от университета в Нюкасъл във Великобритания, отбелязвайки „сериозните рекордни събития по целия свят в рамките на седмици“.

Други твърдят, че валежите не са толкова изненадващи, но че предполагаемият брой на жертвите означава, че в районите липсват ефективни системи за предупреждение и евакуация, за да се справят с екстремни метеорологични събития.

„Валежите не са равносилни на бедствие“, каза Туми от лондонския „Империал Колидж“. „Това, което наистина е обезпокоително, е броят на смъртните случаи. … Това е сигнал за събуждане.“

Намаляването на емисиите е от решаващо значение за забавяне на климатичните промени, каза Стефан Рамсторф, океанограф и климатик в Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам.

„Вече имаме по-топъл свят с топящ се лед, издигащи се морета, по-екстремни метеорологични явления. Това ще бъде с нас и през следващите поколения“, каза Рамсторф. „Но все пак можем да предотвратим много по-лошото.“

Превод и редакция: Юлиян Марков, Агенция Фокус

- реклама -