Стойчо Кацаров, коронавирус, вълна, план Стойчо Кацаров, Пирогов, нарушения, НЗОК

Ресторантьорите против оставянето на Стойчо Кацаров във властта

Ресторантьорите се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Това се казва в позиция на СЗБ и БАЗ.

С „Националния план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2″ нашият бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация“, се казва в позицията.

Според тях планът за справяне с пандемията е „безумен“, а с него се предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията – кафенета, ресторанти и нощни заведения.

„При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението“, се казва още в позицията.

Превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност, следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика. Според тях „представеният от служебния министър Кацаров „план“ е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора“

От сдружението смятат, че отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвърлят върху заетите стотици хиляди в техния бранш.

„Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен.

Но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани“.

„В недомисления „план“ на служебния министър Кацаров се предвижда затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна.

Тук дори не поставяме под въпрос настъпването й. Редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане „остров в морето на вируса“. И както написахме и преди, вече е ясно, че това е само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията.

Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти.

И определят решението като дискриминация.

„Отново настояваме, както и по-рано през тази година, по време на втората вълна, за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички“, пише в позицията им.

- реклама -