Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите пред FN: Заведенията, които отвориха, работят с 20-30% от капацитета си

Вече трети ден заведенията могат да работят при определени правила за безопасност. Какъв процент от бранша отвори врати и на каква цена? Отговорите от  Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Какъв процент от ресторантите отвориха за клиенти?

10-12% отвориха за клиенти след пандемията.

Каква е причината?

Една част нямат условия да отворят. Те са в урбанизирани територии, нямат тераси, открити площи. Втората причина е, че при този капацитет на работа 20-30% от нормалния не е рентабилно да се отвори и да се плаща, ток, вода, заплата, данъци. Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си. Най-важното е, че хората още са уплашени, психологически те не са готови да излязат на заведение. Ние искахме поне още една седмица да не се отварят заведенията. Градините са зависими и от атмосферата, а месец май е лабилен и дъждовен. Разбираме че правителството искаше да помогне на сектора, но още не е рентабилно.

В готовност ли са всички заведения, когато и да решат да отворят, да въведат противоепидемичните мерки- разстояние между масите, безопасност, хигиена?

Снимка: БГНЕС

Хората са отговорни. Най-важното е да пазим живота и здравето на клиентите и на персонала. Подкрепяме щаба и контрола. Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети. Засега обаче разходите ни са повече от това, което ще спечелим. Дори и да съкратим работни заплати и работното време, няма как да сме на печалба. Трябва ни барман, готвач, сервитьори, наем плащаме. Ние просто не покриваме разходите, а какво да говорим за печалба тук.

Какъв процента от персонала е съкратен в сектора?

100% сме пуснали персонала в неплатен отпуск. Мярката 60 на 40 е добра, но за частично работещ бизнес, за 100-процента работещ в микро предприятие с персонал семеен бизнес не е добра. При персонал 10 човека, разходите на работодателя надхвърлят  3500 лева. 350 лева е разход за човек за осигуровки.

Снимка: БГНЕС

Вие конкретно имате ли предложения за подпомагане на сектора, които да отправите към правителството?

Имаме конкретни предложения в понеделник ще обявим нашия манифест за спасяване на туристическата индустрия. Сега обсъждаме в сектора и като стигнем до решения ще ги огласим.

 

 

 

- реклама -