ресторантьори, зелен сертификат, дискриминация, коронавирус
сн. БГНЕС

Ресторантьорите не искат да им вдигат ДДС-то от 9 на 20%

Ресторантьорите не искат да им вдигат ДДС-то от 9 на 20%

„Разбирам, че единствен аз защитавам мярката 9% ДДС за ресторанти и заведения, но зад мен стоят много хора. При нас трудът е много обемен и много скъп“, коментира председателят на Българската асоциация на заведения/БАЗ/ Ричард Алибегов

пред БНТ относно връщането на диференцирана ставка за ресторантьорите на 20 на сто ДДС.

Алибегов посочи, че в момента има 18 млрд. лв. дупка в бюджета и темата е актуална, но до момента няма година, в която браншът да е внасял по-малко пари в хазната от 2019 г. насам.

Според Ричард Алибегов некадърни политици са изхарчили парите в бюджета,

за да се стигне до дупката в бюджета и ресторантьорският и хотелиерският бранш нямат вина. „Това се дължи заради лоши политици и лоши финансови министри“,

смята председателят на БАЗ.

Според него, ако се върне ставката от 20% ДДС за ресторантьорите ще се стигне до освобождаване на служители и намаление на заплатите.

„В Европа не им пречи въпреки намалената ставка

за хотелиерство и ресторантьорство, да имат намалени ставки и за други стоки и услуги“, изтъкна Алибегов.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

(АИКБ) Васил Велев пък посочи, че няма една мярка, която да запуши големите пробойни в бюджета, въпреки че няма резерви и дивидент от държавните предприятия, няма плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

Васил Велев е против да се вдига общата ставка на ДДС.

„Не се прави социална политика с данъци, а данъците трябва да са прости, леки и събираеми, като със събраните пари трябва да се подпомагат крайно нуждаещите се“, настоя председателят на АИКБ.

- реклама -