ресторантьори, ДДС, гласуване, НС

Ресторантьорите искат спешно гласуване, за да остане ДДС за тях 9% и след Нова година

Спешно гласуване в Народното събрание за продължаване на кризисната мярка за 9% ДДС за хотели и ресторанти поискаха от бранша в своя позиция. Българската асоциация на заведенията и сдружението на заведенията в България напомнят, че намаленият ДДС е в сила само до края на годината.

Ето и пълната им позиция:

„СЗБ и БАЗ: Сравняваме часовниците си с Европа за ваксини и зелени сертификати, но когато стане въпрос за намалено ДДС в туризма, нашите стрелки спират

 

Уважаеми министри, депутати, експерти в Народното събрание и извън него,
Не знаем колко пъти целият туристически бранш и всички браншови организации, трябва да повторим по всички възможни начини, че няма нищо по-нормално, в европейски мащаб, туристическият бранш да работи с диференцирана ставка ДДС. По принцип! А не заради пандемията от Covid-19 или заради някакви други форсмажорни обстоятелства. Страните в Европа, които отдавна искаме да настигнем по стандарт на живот, доходи, качество на предлаганата услуга, интерес към продукта и т.н. отдавна са осъзнали, че няма по-справедливо и реално решение, от това един сектор да работи с по-различни условия от гледна точка на данъчното законодателство.
Няма да изброяваме страните, в които хотели и ресторанти работят от години с намалено ДДС, а в условия на пандемия ДДС бе намалено допълнително, като антикризисна мярка. Тук, в България, всичко е „на парче“, от днес за утре, в последния момент. Свикнали сме, но не е редно!
А всички ние искаме промяна!!!
Дотук оцеляхме, някои от нас. Въпреки вас!
Намалената ставка за ДДС изтича в края на годината, което е след седмица. И въпреки подадените сигнали и очакванията днес да се гласува удължаването й в Парламента, това не се случи.
Настояваме, за пореден път, за спешно гласуване за запазване на диференцираната ставка от 9% ДДС за хотели и ресторанти, като постоянна и безсрочна мярка!“
- реклама -