протест, ресторантьори , Велико Търново

Ресторантьори на протест във Велико Търново

Над 500 представители на хотелиерството и ресторантьорството, се вдигнаха на протест във Велико Търново.

Сборният пункт на протестиращите бе пред паметника „Майка България“ в центъра на старата столица. Малко по-късно те се отправиха в посока кръговото кръстовище пред „Билла“ с намерение да блокират движението за половин час.

Негодуващите са категорични, че искат да имат правото да работят и че новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 7 септември, им го отнемат. Затова от бранша предупредиха, че ще бойкотират очакваната заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Те припомниха че една от мерките, които въвеждат от 7 септември,е пoceщeниятa в зaвeдeниятa зa xpaнeнe и зaвeдeниятa, игpaлнитe зaли и ĸaзинaтa да ce дoпycĸaт oт 7.00 дo 22.00 ч. пpи oтcтoяниe oт 1.5 мeтpa мeждy oблeгaлĸитe нa cтoлoвeтe нa cъceднитe мacи и нe пoвeчe oт 6 дyши нa мaca. Това, според бранша, на практика означава, че повечето заведения ще трябва да работят на 30%.

„Няма да се съобразим със забраната да не работим след 22 ч.“, обяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който бе във Велико Търново за протеста.

Той допълни, че с колегите си отказват да носят здравната отговорност, за която смятат, че следва да бъде споделена.

„Нека държавата даде пример, като ваксинира служителите си. Иначе стигаме до парадокс неваксиниран държавен служител да проверява дали е ваксиниран служител в заведение“, коментира Алибегов.

- реклама -