Ресторантьори и хотелиери на протест в центъра на София

Протестиращи от цялата страна, представители на малкия и среден бизнес се събраха пред сградата на НС в знак на протест срещу наредба Н-18 за касовите апарати.

Според тях отлагането й с 6 месеца е прах в очите, защото за това време нищо няма да се промени. Протестиращите блокираха площада пред Народното събрание, след което тръгнаха на шествие към Министерския съвет.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите заявиха, че бизнесът им е заплашен, а той е гръбнакът на икономиката. Настояват за по-ниско ДДС – 9% вместо 23%. Заявиха, че не са лъжци и престъпници, но всички проверки, които се извършват, ги принуждават да бъдат такива. Казаха, че са за това бизнесът да бъде на светло, но при ясни правила и без да бъде задушаван, предаде БНТ.

Снимка: БГНЕС

Плътен полицейски кордон и жандармерия, построен в четири реда, охраняваше протеста. С възгласи „Оставка“ и тъпани протестиращите изразиха своето недоволство. На няколко пъти те отправиха обидни квалификации към полицаите, но до сериозни съприкосновения не се стигна.

По-късно протестиращите се отправиха към Министерски протест. В знак на протест, те стъпкаха и запалиха касови апарати пред сградата.

Снимка: БГНЕС

По-късно протестиращите блокираха възловото кръстовище на Орлов мост.

От Българска асоциация на заведенията обаче се разграничиха от партийното участие в протеста. В изявление до медиите от Асоциацията заявяват: „Представители на тази или която и да било партия не са канени на протеста, не са участвали в организацията му и смятаме, че нямат място там. За пореден път заявяваме, че ние не сме ангажирани политически и нямаме политически искания! За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес! Ние не търсим конфронтация, а решаване на възникналите проблеми и няма да позволим да бъдем употребени от каквито и да било политически интереси“, се казва в изявлението.

- реклама -