ресторантьори, зелен сертификат, дискриминация, коронавирус
сн. БГНЕС

Ресторантьори: Хората, които сме избрали да решават съдбата ни, ни се подиграват и съсипват поминъка ни

Нова оста реакция на ресторантьорския бранш у нас след като за пореден път беше отложено обсъждането за въвеждане на зелен сертификат в Народното събрание. От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявиха, че за пореден път са жертва на дискриминация от страна на държавната администрация.

„Днес за пореден път темата за въвеждането на документа в Народното събрание беше отложена! В същото време множество сектори на българския бизнес, които са далеч по-малко рискови в сравнение с Парламента и държавната администрация, са принудени да работят със „зелен сертификат“. Защо?! За да се имитират мерки, да се правим, че нещо вършим, а в същото време хората, които сме избрали да решават съдбата ни да ни се подиграват и да съсипват поминъка ни?!„, пишат от бранша.

Възмутиха се и от предложението тестването за неваксинираните депутати да се поема от данъкоплатците:

На всичкото отгоре се обсъжда, при евентуално въвеждане на „зелен сертификат“ в Народното събрание, всички ние като данъкоплатци да плащаме тестовете на неваксинираните високоплатени депутати и чиновници. От какъв зор? Работодателят, когато изисквал сертификат, да поемел тестовете… Желаем да напомним, че ние като работодатели не сме искали въвеждането на „зелен сертификат“ за обектите ни, но с министерска заповед сме принудени да го спазваме и никой не поема тестовете на служителите ни!„, се казва още в позицията на СЗБ и БАЗ.

Те призоваха управляващите най-накрая да поемат отговорност в контекста на влошаващата се ситуация с пандемията както у нас, така и по света:

Тежката дискриминация по темата трябва да спре! Не може правилата да важат за едни, а демонстративно да се пренебрегват от тези, които ги въвеждат!

Всички ние виждаме, че ковид кризата се задълбочава не само у нас, но и в целия свят. Време е да се поеме отговорност и да се преосмисли обхватът на „зеления сертификат“, така че той или да обхване целия обществен живот, или да отпадне като изискване.“

- реклама -