храни

Ресторантьорът, който храни над 150 бедни търси помощ за ново заведение

Мъжът, който всеки ден през студените зимни месеци храни 150-160 бедни и бездомни, се нуждае от ново място, където да приготвя и да раздава храна на нуждаещите се. В момента Мартин Мартинов се изнася от помещението на ул. „Владайска” 29.

Вече трета години Мартин Мартинов от в ресторант „Гамбринус” осигурява топла храна на бездомници в месеците от началото на ноември до пролетта, всеки ден.

„Дойде моментът, в който и аз търся помощ, за да мога да продължа да помагам. Търся помещение, подходящо за ресторант”, обърна се Мартинов с молба към хората, които могат да помогнат, доброто дело започнато от него да продължи. Той уточни, че има дарители, които му помагат с продукти, но почти винаги и той добавя от себе си, за да може да подсигури супа, основно и десерт на гладните.

Около 600-700 лв. струва дневно изхранването на над 150-те души, изпаднали в беда.

„До тук се стигна, защото договорът ми за наем изтича. Хазяите не го прекратяват, а изтича и няма да го подновят. Не им се сърдя. Всеки има право да прави със собствеността си каквото пожелае. Всяко зло за добро”, посочи собственикът на ресторанта причината да търси помощ в намирането на ново помещение.

Мартин Мартинов каза, че хазяите може би не желаят да подновят договора за наем, защото имат оплаквания срещу доброто дело, което той прави или защото не им е приятна ежедневната гледка с гладните, които се редят на дълга опашка за храна.

„Това е реалността. Не всеки може да си избира гледка. Гледка – като идеш на морето, на планината. Тези хора не могат да отидат и те де факто са един от нас. Това са хората, които ни заобикалят ежедневно, но тук те са на куп”, каза той и се сеща за едно от негодуванията на местните, които не са съгласни с това, че хора в нездрав вид и изпаднали в безизходица се хранят в близката градинка, намираща се в непосредствена близост до ресторанта.

Въпреки това той ще продължи да ги храни като в следващите дни храната ще се приготвя в новооткрития му ресторант в Костинброд и оттам тя ще пътува до ул. „Владайска”, където нуждаещите се ще могат да я получат.

Ресторантьорът коментира, че хората, които храни, трудно могат да излязат от омагьосания кръг, в който са попаднали. „Казват ми, че на опашката има млади хора. Да, има млади хора, но как да започнат работа, когато няма къде да се изкъпят, няма къде да легнат. За да наемат една стая, знаете една стая е 200-250 лв. и още толкова депозит. 500 лв. откъде да ги вземат тези хора? Ще кажат да работят. Кой ще го вземе на работа като той мирише от метри. Това е един омагьосан кръг, от който няма излизане. Трябва подаване на ръка”, обясни Мартинов.

Въпреки това посочи, че едно момиче, което миналата година е хранел, е успяло да излезе от безизходицата, сега работи на две места и е негов дарител.

„Основните и големи дарители са много малко. Хранителни вериги – нямам дарители. При мен дарения правят най-обикновените граждани, някои дребни фирми”, каза още той.

- реклама -