Сърбия Македония Вучич Заев разговор отношения

Рестарт: Сръбското посолство в Македония заработи отново

Сръбските власти възстановиха работата на своето посолство в Македония, след като по-рано миналата седмица изтеглиха целия си персонал оттам заради обвинения в „разузнавателни действия“.

„Членовете на персонала се върнаха и посолството поднови работа“, каза говорител на сръбското външно министерство пред агенция „Франс прес“. Въпреки това той посочи, че посланикът се очаква да се върне не по-рано от следващия месец.

Между Македония и Сърбия се стигна до напрежение, след като властите в Белград изненадващо в неделя изтеглиха целия персонал от посолството си в Скопие. Според сръбският президент Александър Вучич причината е „разузнавателна офанзива срещу сръбските институции“.

Първоначалното напрежение между Скопие и Белград избухна, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на т. нар. кървав четвъртък на 27-ми април. Тогава при безредици в македонския парламент бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Живайлевич напусна Македония, а сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство.

- реклама -