Ресорните комисии одобриха на първо четене бюджета на НЗОК за 2019 г.

На съвместно заседание депутатите от Комисията по бюджет и финанси и Комисията по здравеопазване приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г.

Пред депутати от трите комисии параметрите на бюджета на НЗОК за следващата година представи здравният министър Кирил Ананиев.

„Общите разходи за функция „Здравеопазване“ в консолидираната фискална програма за 2019 година достига 5 257 200 000 лева, което представлява 4,5% от Брутния вътрешен продукт. Спрямо предходната година е налице ръст на разходите с около 547 млн. лева“, подчерта здравният министър.

По бюджета на НЗОК ръстът на разходите за следващата година възлиза на 490 млн. лева.

„С този ръст на разходите ще имаме устойчивост и стабилност в здравноосигурителната система. Ще се създадат предпоставки за контрол и ефективност на разходите в системата на здравното осигуряване и за осигуряване на качество на лечението и достъпа до медицинска помощ, включително и чрез създаването на нов интегриран орган към МЗ – Агенцията за медицински надзор“, допълни още министър Ананиев. Според него с бюджета на НЗОК се гарантира пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване.

По време на дебатите се чуха разнопосочни коментари от съсловните организации, които участваха в обсъждането. Според Асоциацията на индустриалния капитал Законопроектът за бюджета на НЗОК показва „воля за реформи за увеличаване на контрола и подобряване на качеството на здравеопазването“. От Лекарския съюз пък изразиха принципна удовлетвореност от повишението на средствата в сектора. „Трябва да се елиминира възможността средствата по отделни пера да се прехвърлят към други, с решение на Надзорния съвет. Това изкривява бюджета. Настояваме и за реален договорен процес“, заяви председателят му д-р Иван Маджаров.

Българският зъболекарки съюз също приветства увеличението на средствата, а от фармацефтичния съюз определиха проектобюджета като балансиран и изразиха подкрепа за приемането му.

Предвидените текстове срещнаха и сериозен отпор, а против тях се обявиха от Националната пациентска организация. „Правят се промени в множество закони, без необходимото обществено обсъждане, в последния момент, заинтересованите страни не знаят достатъчно“, заяви председателят ѝ Станимир Хасърджиев.

Против бюджета се обявиха народните представители на БСП и ДПС. „Липсва прагматична здравна политика“, смята проф. Георги Михайлов от левицата. Според него предвиденото в закона създаване на Агенцията за медицински контрол няма „никакъв реален професионален смисъл“, а в бюджета липсва визия за здравеопазването.

Против многото промени чрез преходните и заключителните разпоредби се обяви и д-р Нигяр Джафер от ДПС и ги определи като „не добре обмислени“. „Използвате „късата писта“, за да избегнете истинския дебат“, обърна се тя към управляващите.

- реклама -