решаващи

Решаващи избори във Великобритания преди старта на преговорите за Брекзит

Решаващи избори във Великобритания преди старта на преговорите за Брекзит.

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани от Тереза Мей с надеждата да увеличи мнозинството на своята Консервативна партия и да засили позициите си в предстоящите преговори за Брекзит.

Около 30 милиона избиратели от 65-милионна Великобритания ще гласуват за общо 3303 кандидати за 650-те места в Камарата на общините

От 650 избирателни района 533 са в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия.

Британските парламентарни избори са в един тур и който кандидат получи най-много гласове в даден избирателен район, независимо колко процента, става негов представител в националния парламент в Лондон.

Тази система като цяло облагодетелства големите партии. През 2015 г. консерваторите спечелиха само 37% от гласовете и въпреки това получиха абсолютно мнозинство в парламента. Деснопопулистката партия ЮКИП спечели близо 13% от гласовете, но получи само едно депутатско място.

Малките партии обаче могат също да извлекат ползи от системата „победителят получава всичко“, стига да са силни в даден регион. Пример за това е Шотландската национална партия. През 2015 г. тя нямаше кандидати нито в Англия, нито в Уелс, нито в Северна Ирландия, но спечели в 56 от общо 59 избирателни района в Шотландия. Въпреки че получи по-малко от 5 процента от гласовете на национално ниво, със своите 56 места тя стана третата по сила партия в парламента.

Гласуването ще започне в 7 часа и ще приключи в 22 часа местно време, когато се очакват и първите прогнозни резултати.

Мей свика тези избори три години преди края на мандата на досегашния парламент и по-малко от година, откакто дойде на власт след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Начело на сондажите, консерваторите на Мей са привърженици на т.нар. „твърд Брекзит“, в който британците няма да правят отстъпки пред европейските си партньори. Те искат най-вече да ограничат имиграцията на острова от страните от ЕС.

Лейбъристите на Джереми Корбин, на второ място в социологическите проучвания, не са срещу Брекзит, но искат да избегнат влизането в стълкновение с Брюксел и да запазят възможно най-тесни връзки с 27-те.

Шотландската национална партия планира референдум за независимост на Шотландия и оставане в ЕС след Брекзита.

Проевропейските либерални демократи обещаха нов референдум за Брекзит, след като условията по излизането на кралството бъдат договорени, така че в най-лошия случай избирателите да могат да гласуват за оставане в ЕС.

Освен Брекзита основни проблеми, които доминираха в предизборната кампания, бяха имиграцията, здравеопазването, социалните грижи и сигурността в страна, която е още в шок след атентатите в Лондон и Манчестър.

Мей имаше мнозинство от 17 места в досегашната Камара на общините и се надява след изборите то да нарасне до 50-80 места, за да й бъдат развързани ръцете в преговорите с ЕС, чието начало ще се даде в седмицата, започваща на 19 юни.

Но преднината на торите в социологическите проучвания се стопи и политолози смятат, че Мей може да не постигне тази цел.

При този сценарий ще се наложи консерваторите да си търсят коалиционен партньор или да съставят правителство на малцинството. И в двата случая обаче ще започнат преговорите с 27-те с отслабени позиции. При липса на абсолютно мнозинство, на теория, може да бъде съставена управляваща коалиция дори без участието на партията на Тереза Мей.

Източник: БТА

- реклама -