Решено! Купуваме бойни самолети и патрулни кораби

Депутатите одобриха решение на МС за закупуването на боен самолет и патрулни кораби- 123 гласуваха „за”, 29 гласа „против” и 4 „въздържал се” за бойни самолети и 111 гласа „за”, 30 гласуваха „против” и „въздържал се” за патрулните кораби след дълга дискусия в пленарна зала.

В мотивите на решението за закупуването на бойния самолет се казва, че това е от изключителна важност за националната ни сигурност и отбраната на страната за прилагане на механизмите за колективна отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Както и за да се прекрати зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

В сегашния състав на ВВС влизат 19 броя самолети МиГ-29, от които 15 са изпълнили мероприятия по удължаване на назначения ресурс до 40 години или 4000 часа, а на другите трябва да се удължи животът. Назначеният срок на вече удълженият летателен период на самолетите изтича поетапно през 2028 -2030 година.

Заради финансовите възможности на България настоящият документ предвижда реализацията на проекта за придобиване на общо 16 самолета.

 България има възможност да избира между различни самолети –употребявани и нови. Страната ни може да закупи чисто нови самолети от Русия – МиГ-29 М/М2, употребявани самолети от Португалия -Ф-16 MLU, от САЩ употребявани Ф-16.

Народното събрание също така прие закупуването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. След изпратено запитване до основни корабостроителници е станало ясно, че максималната стойност на проекта ще е 820 млн. лева като плащането може да се извършва разсрочено. Корабите ще осигуряват наблюдение, водене на бойни действия и самозащита.

- реклама -