заплати, депутати, министри, предложение, ГЕРБ, НФСБ
Снимка: БГНЕС

Решено: Депутати и министри остават без заплати до края на извънредното положение

Депутати и министри остават без заплати от 1 април до края на извънредното положение в страната заради кризата с коронавируса.

Това решиха окончателно и единодушно депутатите късно тази вечер. 170 души от всички парламентарни групи бяха „за“.

От първата група гласували го подкрепиха 50 от БСП, 14 от ДПС, 7 от „Воля“ и 4-ма независими.

Около 22,30 ч „за“ гласуваха и 95 депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Това стана възможно след като по-рано днес ГЕРБ приеха предложението на НФСБ народните представители да работят без възнаграждения.

Предложението в зала направи зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев.

Така на народните представители ще продължат да им бъдат внасяни осигуровки, но докато не бъде отменено влязлото в сила на 13 март извънредно положение, цялото им трудово възнаграждение ще бъде превеждано по сметка на Министерството на здравеопазването, за да бъде използвано от държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19.

Припомняме, че още тази сутрин от партията на Валери Симеонов заявиха, че ще поискат депутатите да работят без заплати по време на извънредното положение. „Това ще е реалният акт на съпричастност към всички български фирми, които затварят заради кризата от пандемията и към останалите без работа български граждани“, посочи Борис Ячев.

В зала ГЕРБ подкрепиха предложението на НФСБ  и го допълниха във времето на извънредно положение възнаграждения да не получават и членовете на Министерски съвет – министри, заместник-министри, членове на политическите кабинети, както и ръководствата на комисии, които са първостепенни разпоредители с бюджетни средства.

Тъй като, съгласно закона, Народното събрание няма право да налага ограничения на президента и представителите на съдебната система, съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов призова държавния глава „като мъж, политик и българин да последва примера на народните представители, за да не бъде бащица само на хартия“. „Президентът, вицепрезидентът и екипът му да дарят заплатите си на Министерството на здравеопазването през следващите месеци, докато трае извънредното положение, защото времето му изтича. Да застане до народа, а времето е чумаво“, каза Валентин Касабов.

 

- реклама -