Решения за спокоен детски сън: как бебето да спи през нощта?

Трудно е да не се влюбиш повторно, докато наблюдаваш как бебето спи. Да помогнеш на твоето дете да получи почивката, от която се нуждае, е също толкова важно, колкото то да упражнява ума и тялото си, и колкото ценните моменти, които най-накрая можеш да си откраднеш от забързаното ежедневие.
Няма да си единствената, която има проблем с разгадаването на съня на бебето. Първите дрямки на бебето са меко казано непредвидими! Принципно новородените могат да спят по 16 или повече часа на ден, под формата на кратки дрямки от по няколко часа. Докато навърши 3 месеца, то може да заспива и за цели 5 часа на нощ. А когато навърши 6 месеца, ще може дори да си взима между 9 и 12 часа непрекъснат сън.

Но никое бебе не спи като по учебник, през цялото време! За да имате и двамата спокойна нощ и сън, следвай тези съвети:

1. Дръж бебето заето

Изпълненият със забавления ден може да доведе до спокоен сън. Подходящите за възрастта занимания, като разходка с количка около блока и няколко сесии с активна гимнастика, ще свършат добра работа, за да е готово твоето бебче за сън. Излизането извън къщи, дори и само за разходка, ще е от помощ и за двама ви!

2. Време за дрямка срещу време за сън!

Подготви бебето за дневния режим, като разграничиш дрямката от времето за лягане. Това ще му помогне да разбере, че денят е време за игра, а нощта е за сън. Когато слагаш бебето да спи през деня, отвори щорите на прозореца в детската стая, за да пуснеш малко светлина. Не бъди твърде тиха около спящото бебе, дрямката също е време, в което да си свършиш работата.

3. Създай настроение

Спокойната детска стая може да помогне енергичното бебе да се превърне в спящо бебе, така че дръж стаята тъмна и с подходяща температура. Нова пелена преди да загасиш светлината, също е добра идея, за да му бъде на бебето сухо и удобно, докато спи.

4. Преразгледай програмата си

Може да обичаш да се разтоваряш от тежкия ден с някое телевизионно шоу, но твоето бебе вероятно предпочита спокойствието и тишината, след като се е нахранило за последно през деня. Помогни му да се отпусне, като му създадеш релаксиращ ритуал за лягане.

Къпането преди сън, четенето на приказка, пеенето на любимата песничка – всичко това са чудесни идеи, които да добавиш към програмата. Само не забравяй да правиш тези неща в същата последователност всяка вечер. В края на дневната програма, намали светлините и сложи бебето в креватчето му, докато е сънено, но все още будно, за да се научи да заспива само. За да го приучиш на този навик, е важно да го слагаш в леглото по едно и също време всяка вечер.

Разбира се, настинките, никненето на зъбки, сънищата и шумът също могат да нарушат спокойния сън на твоето бебе. Като изключим тези неща, създаването на навици преди сън, ще му помогне да спи спокойно.

- реклама -