Решават за отварянето на ресторанти, молове и фитнеси

В четвъртък ще стане ясно решението на здравните власти за противоепидемичните мерки, които ще продължат да бъдат в сила в страната ни по време на COVID-епидемията.

Решението се очаква да бъде съобщено на редовния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) и министъра на здравеопазването, а разхлабването на мерките в определени сектори и за определени бизнеси вече беше обсъдено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

Досега ресторанти, барове, молове и фитнеси бяха затворени, а изключение правеше единствено възможността за доставка на храна за вкъщи. От ресторантьорския бранш вече поискаха да отворят врати на 1 февруари, при капацитет от 50% и настояха да работят поне до 23.30 вечерта.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари, от началото на втория учебен срок, по определена схема да бъде възстановено и присъственото обучение на ученици от 5-и до 12-и клас.

Очаква се да стане ясно и дали разхлабването на мерките за фитнесите и спорта ще се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

- реклама -