Решават за енергийното подпомагане след изтичане на мораториума

След като изтече наложеният от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата ще бъде взето решение за енергийното подпомагане за следващия отоплителен сезон.

Това обясни социалният министър Георги Гьоков. Той каза, че се работи по дефиниране на понятието „енергийна бедност“:

„Това не е директна работа на Министерството на труда и социалната политика, а много съвместна и повече работа на Министерството на енергетиката, където това понятие „енергийно беден“ трябва да се впише по някакъв начин в Закона за енергетиката, не в Закона за социалното подпомагане.

Така че, мислим по въпроса и се надявам, след приключване на мораториума, да имаме вече решение по въпроса“, предаде БНР.

Заместник-председателят на парламентарната социална комисия доктор Хасан Адемов заяви, че дефиницията за енергийна бедност трябва да се запише в Закона за енергийната ефективност:

„Мястото на определението на тази дефиниция е в Закона за енергийната ефективност. Там с инструментите на ценообразуването на електроенергията, с инструментите на данъчните закони, инструментите на преференциални цени за определена категория граждани е мястото, където може да се определи това понятие.

Всички смятат: като става въпрос за беден, давайте на социалното министерство да дават всички определения. Да, Социалното министерство може да помогне с логистика…“

По данни на социалното министерство за настоящия отоплителен сезон енергийни помощи получават 290 000 лица и семейства.

Съгласно решението на Народното събрание мораториумът върху цените тока, парното и водата е в сила от 16 декември 2021 до 31 март 2022.

- реклама -