Република Илинденска Македония

Република Илинденска Македония ли е новото име? Заев ще го съобщи първо на президента на страната

Македонското правителство нито потвърди, нито отрече информацията за новото предложение за разрешаване на спора за името.

След вчерашната среща на премиера Заев и гръцкия му колега Алексис Ципрас в София, няколко местни медии тази нощ съобщиха, че властите в Скопие са направили ново предложение към Атина за разрешаване на проблема с името – Република Илинденска Македония.

Първо името ще бъде съобщено на президента Иванов

„Премиерът Зоран Заев съобщи, че в последната фаза от преговорите от македонска страна са отправени няколко предложения. Едно от тях е приемливо и за двете страни“, съобщиха от кабинета на министър-председателя пред държавната агенция МИА.

От кабинета на Зоран Заев заявиха, че правителството няма да коментира темата, защото за хода на преговорите първо ще бъде информиран президентът на страната Георге Иванов, лидерът на опозицията Християн Мицковски от ВМРО-ДПМНЕ и останалите политически лидери в републиката, което ще стане в най-скоро време.

В Гърция Ципрас също първо ще информира президента и лидерите на партиите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас възнамерява през почивните дни да информира гръцкия президент Прокопис Павлопулос и лидерите на политическите партии в страната за разговорите по спора за името, проведени в София с македонския премиер Зоран Заев.

- реклама -