Труд, мрежата, коментари
снимка: "Труд"

„Репресия, терор, милиционерщина“: Мрежата гръмна след нахлуването на полиция в „Труд“

Десетки коментари след нахлуването на полиция и запечатването на офисите на в. „Труд“ заляха социалните мрежи. Политици, общественици, журналисти и обикновени граждани осъдиха бруталното посегателство срещу една опозиционна медия, позната с критиките си срещу властта на служебния кабинет и Румен Радев.

“Възмутен съм от репресията върху вестник “Труд”, демонстрирана по безпардонен начин днес. Една временна власт си позволи да посегне брутално върху една свободна медия“. Това заяви днес Вежди Рашидов по повод безпрецедентната атака срещу редакцията на в. “Труд”.

„Но ако хора, носили бесилки по площадите, смятат, че могат да “обесят” и един вестник, то за мен е необяснимо мълчанието, обхванало внезапно борците за свобода на словото. Къде е общата кауза за свободата на словото, къде са иначе така гласовитите му защитници? Доживях в европейска и демократична България позорно да се посяга на една свободна медия и това да се маскира като “ върховенство на закона“, казва още Рашидов.

„Служители на Министерството на културата и полиция гонят в. „Труд” от неговата редакция. Единствената причина за това е критичната позиция на медията към Румен Радев и служебния му министър Велислав Минеков“, коментира във Фейсбук депутатът Тома Биков.

„Целта на акцията е в. „Труд” да бъде унищожен. След като това се случва с в. „Труд”, означава, че би могло да се случи и ще се случва с всяка медия, която се държи опозиционно спрямо новата власт. Нито едно правителство през последните 31 години, не си е позволявало да ползва властовия си ресурс за подобна брутална атака срещу опозиционна медия. Въпросът оттук нататък е, коя ще бъде следващата неудобна медия, която Румен Радев ще атакува“, заяви още Биков.

„Ако се чудите как изглежда политическата репресия, вижте какво се случва с редакцията на в-к “Труд”.
Полиция, опити за запечатване на офиси…

Някой просто иска Петьо Блъсков и колегите му да млъкнат, защото публикациите им не са угодни за този някой.“

Това коментира във фейсбук бившият министър на здравеопазването д-р Костадин Ангелов.

„ПОДКРЕПА за журналистите от вестник „Труд“! След нахлуването в СУ, сега полицията на милиционера Рашков си позволява още един недемократичен акт – завардила е входа към редакцията им! Запушва се устата на медията, защото си позволява да е критична и да има мнение!“

Това коментира във фейсбук евродепутатът Асим Адемов.

„Недопустим терор и опит на новите власт имащи да задушат гласа на една свободна медия! Свободата на медиите и възможността да си изразяват спокойно позициите си са А-то и Б-то на ЕС. Но явно не и за закононарушителя от Канада, който се готви да ни натресе в правителството си любимия милиционер Рашков.

Срамът и позорът на ПРОМЯНАТА продължават с пълна сила, а още по-голям е за тези техни колеги, които мълчат от страх пред главния олюляващ се милиционер на властта.

А “ Репортерите без граници“? Те май отдавна си самоналожиха граници“, написа още Адемов.

Пълна подкрепа за вестник „Труд“! Едни от малкото журналисти, които не свиха перки пред Радев и служебната му власт. А напротив, със силната си разследваща журналистика продължават да разобличават и вадят на показ задкулисието, схемите и лъжите на Радев и „братството на почтените“.

Това се казва в позиция в подкрепа на „Труд“ във фейсбук групата „Радев, оставка!“.

Труд, мрежата

„Разбрахме, не харесвате „Труд“. Злорадствате, че ги мачкат.

А харесвате ли Informiran . net? Харесвате ли най-долната медийна клоака, отдавна задминала по гнусни лъжи всяка жълта медиа?

Защото именно те са тръгнали да заместват „Труд“. Те са медийната гвардия на новата власт, раболепно обслужваща ги във всичко, включително днес, докато гонеха заедно с полицията „Труд“ от редакцията им.

Много добре знаете кое е плешивото лице на снимката и с каква гнусотия се занимава. Това е, което идва на мястото на тези като „Труд“. И когато почне утре да шие самите вас с най-гнусните възможни лъжи ще разберете изтъркания вече лаф, че е дошла подмяна, а не промяна.“

Това написа представителят на ЕКР за България Кристиян Шкварек.

„Специално за злорадстващите, че запечатват редакцията на „Труд“ – на това му се казва репресия, политическа репресия. Може да не ви харесва какво пише във вестника, но на много други не ни харесва какво пише в „Дневник“ например. Но не вярвам да одобрите, нито пък ние нехаресващите го, ако някой реши да го запечати.

Към всички, които порицават „Труд“ поради отношение към тази или онази партия – каквото и да мислите или вярвате, само си отговорете на въпроса дали по време на предходното редовно управление, някой министър си позволи лична вендета спрямо неудобен му вестник или журналист.“

Това написа журналистът Виктория Георгиева по повод казуса.

„Пълно безобразие е полиция да влиза в редакцията на вестник, в редакцията на коя да е медия.

Това не е промяна, това е безмозъчна милиционерщина.

И скоро всичко ще бъде съвсем ясно.“

Това пък е коментарът на Георги Даскалов, който изразява мнението, въпреки че не харесва вестник „Труд“.

- реклама -