Меркел Оланд Ренци среща Брекзит Шенген

Ренци приема Оланд и Меркел, ще обсъждат Брекзит

Лидерите на Германия, Франция и Италия ще разговарят на остров Вентотене

Премиерът на Италия Матео Ренци ще бъде тази вечер домакин на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд на остров Вентотене в Тиренско море.

Сред обсъжданите теми, освен Брекзит, ще бъдат конфликтът в Сирия и бежанската криза в Европа.

Очаква се Ренци да посрещне Меркел и Оланд около 16 часа на летище Каподикино до Неапол. Около 18 часа е предвидена пресконференция, която ще се проведе на борда на самолетоносача „Джузепе Гарибалди”.

Срещата на високо равнище във Вентотене ще е второто неформално съвещание в такъв формат. Предишните разговори се проведоха на 27 юни в Берлин за обсъждане на последиците от референдума във Великобритания.

Символично място за среща

Остров Вентотене е избран неслучайно за място на срещата на най-развитите държави от ЕС. По времето на фашизма в Италия на острова са били заточени италиански интелектуалци. На Вентотене е написан политологически трактат за необходимостта от обединение на европейските народи във федерация.

Авторите на документа, известен като „Манифеста Вентотене”, са Алтиеро Спинели, Ернесто Роси, Еудженио Колорни и Урсула Хиршман. Манифестът е завършен през юли 1941 година и се е разпространявал сред участниците в италианската Съпротива. В известен смисъл манифестът предхожда създаването на Европейския съюз.

Очевидно, под влияние на резултатите от допитването в Обединеното кралство, лидерите на три страни основателки на европейската общност, загрижени за спасяване на процеса на евроинтеграция, са решили да се върнат към изначалните ценности.

Същевременно обаче, дъщерята на един от авторите на манифеста – Рената Колорни, заяви преди няколко дни, че „духът на Вентотене не съществува в егоистична Европа”.

Бракзит, Шенген и защитата на ЕС

Защитата на Шенген и търсенето на европейската идентичност ще са опорните пунктове, върху които ще се концентрират лидерите на Италия, Германия и Франция.

Матео Ренци заяви през миналия месец, че „ЕС е длъжен да разглежда „Брекзит” като най-мощния повик за събуждане”. Италианският премиер призова „да не се позволява ЕС да става заложник на английската политика” и отбеляза, че няма смисъл да се води дълга и задълбочена дискусия по бюрократични и процедурни въпроси, свързани с излизането на Великобритания от ЕС.

Непосредствено преди срещата на високо равнище стана ясно, че Ренци ще предложи на колегите си сключване на т.нар. „Защита на Шенген” – споразумение за тристранна интеграция в областта на отбраната и сигурността.

По информация на местни медии може би става дума за създаване на тристранна основа на военни части за изпълнение на операции по защита на ЕС.

Освен това, министърът на културното наследство и културната дейност на Италия Дарио Франческини снощи излезе с заявление за „инициатива на Ренци, която предполага включване на Оланд и Меркел в извънреден европейски план за културата”.

- реклама -