Ремонти на парче няма да решат проблемите в психиатричните болници, коментира пред FN д-р Цветеслава Гълъбова

„Слага се каруцата пред коня. Такива работи на парче няма да свършат работа.“ Така директорът на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ Д-р Цветеслава Гълъбова коментира пред FN новината за предстоящите ремонти. Вчера здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще са необходими 10 млн. лева за спешни ремонти на психиатрични заведения.

Болница „Св. Иван Рилски“ е една от малкото ремонтирани у нас през последните години. Но за основния ремонт пари се чакат… вече 2 години.

 

Г-жо Глъбова, за какво Ви стигнаха парите за ремонт през 2017г.?

Напрахме вътрешен ремонт на 2 от сградите. Подмяна на ВиК, ел. инсталация, подмяна на плочки, пребоядисване. Ремонтът продължи 6 месеца. Струваше 260 000 лв., а парите бяха отпуснати извънредно.

За какво не стигнаха тези средства?

Трябва да се направи смяна на дограма, водопровод, има нужда от линейки, преасфалтиране на алеите. Изчисленията ни са за 500 000 лева. Но държавата вече 2 години не отпуска средства за капиталови разходи. Външната дограма е 60-годишна. Даваме пари за отопление, което излита през зеещите прозорци.

Колко е месечната сметка за опопление на болницата?

15 хиляди на месец ни е сметката за ток в най-студения зимен период. Но една част от сградите се топлят на ток, други да дизел. Така че общо за отопление даваме около 16-17 хиляди лева. А температурите в някои части от болницата не се качват над 15 градуса, защото дограмата е стара и тя буквално зее.

Проблемът е, че 12-те болници, без тази в Пазарджик, са на изолирани места и отнемат ужасно голям ресурс за поддържане и за отопление през зимата. Отдавна никой не отоплява 10 бараки отделно, сградите трябва да са монолитни.

След ремонтите, които се предвиждат, ще остане проблемът с изолацията на тези болнични заведения. Мястото на болницата не е в гората, а в града. За да е по-лесно социализирането на пациентите и да могат близките им да ги посещават по-често.

Проблем е липсата на персонал и на млади хора, които да работят с пациентите. В момента сестрите получават около 750 лв. Но те са с по 30-годишен стаж. Ние сестри под 45г. нямаме. Имаме една на 45г., другите са над 55г. Млади хора нямаме.

 

- реклама -