Ремонтът на Капитолия след вандалското нахлуване ще струва 30 млн. долара

Ремонтите и други разходи във връзка с превземането на Капитолия във Вашингтон от протестиращи на 6 януари ще надхвърлят 30 млн. долара. Такива оценки бяха представени на американските законодатели в сряда от държавния архитект на Капитолия Брет Блантън, съобщава ТАСС.

Офисът на Блантън отговаря за различната поддръжка и експлоатация на сградния комплекс. Специалистът участва в изслушванията в Комитета по бюджетни кредити на Камарата на представителите на САЩ. Той изпрати писмено изявление до конгресмените, в което се изяснява, че вече са били разпределени 30 милиона долара за нуждите, свързани с последиците от щурма на Капитолия.

Специалистът отбеляза, че в резултат на инцидента са счупени стъкла и врати, върху различни повърхности са нанесени графити. Някои от статуите и стенописите са повредени или се нуждаят от почистване.

Блантън добави, че общите разходи вероятно ще бъдат „значителни и надвишават“ предварително одобрената сума. Според специалиста говорим за разходи за изграждане и поддръжка на огради в центъра на Вашингтон. Блантън също търси финансиране от законодателите за експертизата. То трябва да позволи да се вземат решения какви допълнителни мерки трябва да се предприемат, за да се предотврати по-нататъшно нахлуване в сградата на Конгреса на САЩ.

На 6 януари поддръжниците на републиканеца Доналд Тръмп, който тогава беше президент на САЩ, се събраха във Вашингтон на многохиляден митинг в негова подкрепа. По-късно те нахлуха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на резултатите от президентските избори в страната на 3 ноември миналата година, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън.

Във връзка с инцидента демократите инициираха процедурата за импийчмънт на Тръмп. В одобрената от Камарата на представителите резолюция имаше само едно обвинение – подбуждане към бунт. В резултат на това Сенатът на САЩ оправда Тръмп.

- реклама -