Кралят на Холандия позира пред автопортрета на Рембрандт

Рембрандт рисувал картините си от отражения в огледало

Великият ренесансов художник Рембранд е използвал комбинация от огледала и лещи, с които е пресъздавал образи върху платното. Това твърди неговият британски съвременник Франсис О’Нийл, които изследвал в детайли творбите на холандския живописец.TEFAF Maastricht artfair

Според О’Нийл, Рембранд не бил единствения който използвал подобна технология – тя била масово разпространена сред колегите му в Ренесанса.

Голямо впечатление на О’Нийл направили малките автопортрети на Рембранд, които са много подробни и с отлично контролирани пропорции. Затова решил да провери съществуващата вече теория, че някои ренесансови майстори са използвали оптични помощни средства. Това според него може да се докаже и с обикновено дамско двойно огледало и слънчева светлина.

Painting 'Saul and David' at Mauritshuis

С помощта на София Палаца Корнър – учен, физик, той проследява как са действали художниците и различните комбинации, които са правели.

Използването на оптика обяснява леко изместения от центъра фокус на очите в автопортретите на Рембранд.

Exhibition of Marten and Oopjen by Rembrandt in Amsterdam

През 17 век холандският художник Йоханес Вермер също използва оптика (камера обскура) като помощно средство в своите живописни платна. Той е поставял лист хартия в самата камера обскура и по този начин правел скиците на картините си, които имат перфектна перспектива и геометрия. Някои от известните художници на 18 век също използват камера обскура.

- реклама -