УНСС
сн. УНСС

Ректорът на УНСС върна на работа уволнения доц. Осиковски

От днес доц. д-р Мартин Осиковски отново е на работа в Университета за национално и световно стопанство, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание.

Ректорът проф. Димитров изтъква, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети. Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности, подчерта проф. Димитров.

Доцентът бе уволнен след критики във ФБ, че УНСС е използван за политическа агитация.

Тогава от ръководството изтъкнаха, че той е отстранен от поста по повод негови неверни твърдения за политическа агитация, както че е уронил престижа на УНСС, твърдейки, че на централния вход са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя на 2 април 2021 г. е извършван, по думите на доц. Осиковски, „политически агитпроп“.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов също коментира скандала в УНСС, като категорично заяви, че правителството няма никакво отношение по темата. Премиерът напомни, че кабинетът единствено е изпълнил ангажимента си да помогне с финансови средства в размер на близо 12 милиона лева, за да има едно от най-големите висши учебни заведения в страната нов корпус. „Ако имат проблеми, да си ги решават, но да не ни забъркват по никакъв начин“, добави Борисов.

- реклама -