Рекс Тилърсън

Рекс Тилърсън положи клетва като държавен секретар на САЩ

Рекс Тилърсън положи клетва като държавен секретар на САЩ. На церемонията в Белия дом присъстваха президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс.

„Този човек се ползва с уважение в цял свят. Сега обаче започва най-важното му пътешествие“, каза Тръмп. Той отново подчерта, че всички страни имат правото да защитават националните си интереси.

Вчера Сенатът на САЩ одобри кандидатурата на Тилърсън за първи дипломат на САЩ с 56 на 43 гласа. За бившия шеф на петролния гигант „Ексон Мобил“ гласуваха всички републиканци, трима демократи и един независим.

„В международната дипломация нашата страна трябва да съдейства за укрепването на стабилността и сигурността в света. Вие разбирате, че задачата на нашите дипломати и мисията на Държавния департамент е да служат на интересите на САЩ“ в името на сигурността и благоденствието на страната и народа й, заяви Тръмп, обръщайки се към Тилърсън.

Президентът изрази увереност, че новият държавен секретар ще осъзнава необходимостта „да укрепва съществуващите съюзи и да създава нови“ в името на стратегическите интереси и страната и сигурността на американците, пише БТА.

„Вие наследявате огромни предизвикателства в Близкия изток и по цял свят, но аз наистина вярвам, че можем да постигнем мир и стабилност в тези неспокойни времена“, заяви Тръмп.

Тилърсън благодари на президента за оказаното доверие. Той обеща, служейки на президента, винаги представлява интересите на американския народ.

- реклама -