Рекс Тилърсън в Киев: Русия трябва да направи първите стъпки за намаляване на насилието в Източна Украйна

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви днес, че Русия трябва да направи първите стъпки за намаляване на насилието в Източна Украйна

И че основна цел на Вашингтон е възстановяването на териториалната цялост на Украйна, предаде Ройтерс.

При първото си посещение в Украйна Тилърсън каза още, че САЩ ще проучат начините за промяна на статуквото в украинската криза и че руската намеса в миналогодишните избори в САЩ все още пречи за подобряване на отношенията с Москва.

Посещението на държавния секретар в Киев е силна проява на подкрепата на Вашингтон, каза украинският президент Петро Порошенко. Той приветства и назначаването на Кърт Волкър за специален пратеник на САЩ в Минския мирен процес. По думите на Порошенко с опита си като дипломат от кариерата Волкър ще помогне за пълното прилагане на Минските споразумения.

Кърт Волкър, който съпровожда Тилърсън в Киев, ще остане в украинската столица още няколко дни, за да се засили координацията между САЩ и Украйна, каза още Петро Порошенко.

Междувременно говорителят на Кремъл каза в Москва, че се подготвя конферентна връзка между лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция, или на страните от т. нар. Нормандска четворка. „Телефонен разговор на четворката е на дневен ред. Той се подготвя, но още не е ясна датата“, каза Дмитрий Песков, цитиран от „Интерфакс“ и Ройтерс.

Източник: БТА

- реклама -