Рекордна цена на краставиците

Рекордна цена на краставиците. До осем лева стигна в търговската мрежа в Пловдив. Рекордна цена на краставиците – до осем лева стигна в търговската мрежа в Пловдив. На борсата край село Първенец ежеседмично се търгуват между 50 и 100 тона

вносни краставици от Гърция и Турция.

Проверка на БНТ показва, че производителите на български оранжерийни краставици, които в момента предлагат на пазара, се броят на пръсти.

От борсата край Първенец не отричат високите цени на краставиците в момента, но казват, че миналата година

по същото време те са били подобни.

„Ние не произвеждаме нищо, масовото ни производство ще бъде след 2-3 месеца, така че стоката която предлагаме на пазара е основно вносна. Тя е предимно турска и гръцка, и цените варират от 5 до 6 спрямо качеството, нормално е до крайния потребител да бъде 7, дори 8 лева“, каза Цветомир Цанов, управител на стоково тържище „Родопи 95“ АД.

Според търговците на борсата причината за

високите цени не бива да се търси на тържището, а на граничните пунктове, през които влизат зеленчуците у нас. Те обясняват още, че работят на 1-2 процента надценка. Цените са пряко свързани и с търсенето.

Цена от 5 лв. и 5.50 лв. за килограм може да се купи българска краставица на столичния пазар в Младост 1

„В нашето тържище влизат от 50 до 100 тона

краставици на седмица и те се реализират бих казал, че и дума не може да става за спекула, за която се говори, това са нормални цени, нормален пазар“, обясни Цанов.На пазарите в Пловдив краставиците се продават на цена между 6.50 и 8 лева. Иван Камбуров от Асоциацията на оранжерийните производители обясни, че заради скъпото отопление оранжериите

тази година са останали празни през зимата.

„Ще отопляваме само през нощта и затова смятаме да засадим малко по-късно. Мисля, че над 80 процента от оранжериите са в това състояние, изчакват по-добра и по-сигурна температура, за да може да си разнесат растенията в оранжерията“, каза Иван Камбуров.

Именно липсата на българска продукция

позволява на вносителите да диктуват цените в момента.

„Смятаме, че трябва да се пристъпи към някакви протестни мерки и да се вземат категорични решения за бъдещето на този сектор, в момента се дава възможност на спекулантите и на вносителите от други страни да регулират цените и да извиват ръцете на българския потребител“, казва Камбуров.

Според запознати цените ще се нормализират до 2-3 месеца.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено