Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Австралия, Нова Зеландия планира да ваксинира и непълнолетни

Австралия съобщи днес, че през последното денонощие е регистрирала рекорден брой нови случаи на коронавирус – 754, предаде ДПА.

Новозаразените само в щата Нов Южен Уелс са 681.

Министър-председателката на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян съобщи още, че е починал още един човек с КОВИД-19, с което броят на смъртните случаи в щата от началото на пандемията е достигнал 117. Въведеният неотдавна в Нов Южен Уелс локдаун ще бъде удължен поне до 28 август, по подобие на аналогичната мярка, наложена в щатската столица Сидни.

Береджиклян подчерта, че вчера в Нов Южен Уелс са били поставени 110 хиляди дози ваксини – нещо, което тя определи като „феноменален резултат“. 53 процента от жителите на щата вече са получили поне една доза ваксина срещу КОВИД-19, а 28 на сто са напълно ваксинирани.

Австралия постигна успехи в борбата срещу коронавируса поради изключително строгите мерки, които предприе, включително затварянето на границите. Голяма част от 25-милионното население на страната обаче сега е в локдаун заради разпространението на варианта Делта и бавния напредък на ваксинационната кампания.

От началото на пандемията в Австралия, с население от 25 милиона души, са потвърдени над 40 700 случая на коронавирус. 972 човека са починали.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн обяви, че властите са одобрили използването на ваксината срещу КОВИД-19 на американската компания Пфайзер (Pfizer) при непълнолетни от 12- до 18-годишна възраст, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато страната се бори с ново огнище на коронавирус.

Разширяването на обхвата на ваксинационната кампания „е безопасно и правилно“, подчерта Ардърн.
Нова Зеландия влезе в локдаун във вторник след откриването на първия от близо половин година случай на предаване на коронавируса в страната. Броят на заразените в новото огнище достигна 21, като 11 от случаите са регистрирани през последното денонощие, отбелязва ДПА.

От началото на пандемията в Нова Зеландия, с население от 4,9 милиона души, са потвърдени около 2580 случая на коронавирус. 26 човека са починали.

Източник: БТА

- реклама -