Китай, рекорд, случаи, COVID

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 в Китай за последните четири месеца

Китай в събота отчете най-големия си брой нови случаи на коронавирус от четири месеца и властите се втурнаха да овладеят огнища в няколко региона, включително в 2,6-милионния град Сиан, където милиони все още са под карантина.

Китай, където коронавирусът беше открит за първи път в края на 2019 г., е в повишена готовност за нови инфекции, докато се подготвя за провеждането на Зимните олимпийски игри през февруари в столицата Пекин.

От 140 нови инфекции 87 са били локално предадени, според изявление на Националната здравна комисия. Предният ден случаите бяха по-малко – 55. Повечето бяха в Сиан, в северозападната провинция Шънси, където 13 милиона жители са под карантина от четвъртък.

На Бъдни вечер градът отчете най-високия си дневен брой за една година със 75 случая, според местното здравно бюро.

Докато Китай намали случаите до минимум благодарение на строгите гранични ограничения, дългите карантини и целенасочените блокирания, но през последните седмици случаите на заразявания се увеличават. Кадри от държавната телевизия CCTV в събота показаха дълги опашки пред центровете за тестване в Сиан, докато властите се втурнаха да елиминират последното ковид-огнище.

Източник: БГНЕС

- реклама -