екзекуции

Рекорден брой екзекуции в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е екзекутирала през 2019 г. 184 души – рекорден брой за кралството, въпреки спада в наложените смъртни наказания в световен мащаб, обяви правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“, предаде Би Би Си.

Броят на екзекуциите се е удвоил в Ирак до 100 миналата година, а Иран остава втори най-голям екзекутор след Китай с 251 смъртни наказания.

Потвърдените екзекуции в световен мащаб обаче намаляват за четвърта поредна година до 657 – с 5% по-малко от 2018 г.

Това е и най-малкият брой за последното десетилетие, според „Амнести Интернешънъл“.

В списъка на организацията не влиза Китай, където се смята, че екзекуциите са хиляди, но точната бройка остава държавна тайна.

Страни като Иран, Северна Корея и Виетнам също вероятно не разкриват пълния обхват на смъртното наказание.

В челните позиции са още Египет (32 екзекуции) и САЩ (22), а освен Китай и Сирия, КНДР и Виетнам не са включени в данните.

Според правозащитниците засилващата се тенденция в Саудитска Арабия е притеснителна. Кралството е екзекутирало 178 мъже и шест жени през миналата година, малко над половината от тях – чужденци. През 2018 г. тази бройка е била 149 души.

Мнозинството са били осъдени за свързани с наркотици обвинения и убийство. Но наказанието се налага и като политическо оръжие срещу дисиденти от шиитското малцинство, отбелязва „Амнести“.

източник: БНР

- реклама -