плодовитата жена

Рекорд: Най-плодовитата жена в света има 44 деца (СНИМКИ)

Мариам Набатанзи от Уганда е най-плодовитата жена в света. На 39-годишна възраст тя вече има 44 деца, съобщава „Мирър“.

Първата си рожба Мариам ражда когато е само на 12 г., а 25 от децата са родени до 23-тата ѝ годишнина.Всичките деца са от един баща.

В момента майката отглежда сама всичките си деца, защото бащата напуснал семейството си преди три години.

В редиците на поколението има три „комплекта“ четиризнаци, четири „комплекта“ тризнаци и шест „комплекта“ близнаци.

Днес Мариам и голямото ѝ семейство живеят в четири тесни помещения, построени от циментови тухли и ламаринени покриви. Те са заобиколени от кафеени полета.

След като се раждат първите ѝ близнаци, жената отива при лекар, за да ѝ предпише противозачатъчни. Оказва се обаче, че Мариам има необичайно големи яйчници и хапчетата могат да ѝ причинят здравословни проблеми и дори да застрашат живота ѝ. Така тя не взима никакви мерки за контрацепция, а броят на децата расте всяка година.

Големите семейства са често срещани в Африка, като жените в Уганда раждат средно по 5,6 деца, което според Световната банка е едно от най-високите нива на раждаемост на континента.

Но дори и на фона на семействата в Уганда семейството на Мариам се смята за огромно.

Последната бременност на Мариам е отпреди две години и половина и е съпроводена от сериозни усложнения. При раждането на шестата ѝ двойка близнаци едното бебе умира.

Тогава съпругът ѝ решава да я изостави.

„Цялото ми време преминава в грижи за децата и работа, за да печеля пари“, споделя Мариам. Тя  приема да работи всичко. Работила е като фризьор и организатор на събития, събира и продава метални отпадъци, приготвя местна напитка с джин и продава билкови лекарства.

По-голямата част от нейната заплата отива за храна, медицински грижи, дрехи и училищни такси, за да е гарантирано, че потомството ѝ ще получи възможно най-добрия старт в живота.

На мръсна стена в една от стаите на дома й висят гордо портрети на някои от децата й в момента на завършване на училище, със златни отличия около вратовете им.

Нейното най-голямо дете, Иван Кибука, е трябвало да напусне училище, за да помогне в отглеждането на семейството.

Осигуряването на дом за децата ѝ е постоянно предизвикателство. „Започнах да поемам отговорности на възрастен много рано. Мисля, че не съм имала радост в живота си, откакто съм се родила“, прави равносметка Мариам.

- реклама -