Рекорд: 46 хиляди японци поздравиха императора за 84-ия му рожден ден

Рекорд: 46 хиляди японци поздравиха императора за 84-тия му рожден ден

Около 46 000 души дойдоха на територията на императорския дворец в центъра на Токио, за да поздравят император Акихито за 84-тия му рожден ден, съобщи службата за управление на императорския двор.

Това е със 7000 повече от миналата година и е рекорд за целия период на управление на монарха.

В изказването си пред събралите се Акихито благодари за поздравленията и пожела следващата година да бъде мирна и спокойна. Множеството беше с японски флагчета и скандираше „Банзай!” („Да живее!”).

Императорът изрази безпокойство от това, че пострадали при тазгодишните природни бедствия и от земетресение и цунами през 2011 още не могат да се върнат към предишния си нормален живот.

По традиция монархът се появи три пъти на остъклен балкон, който гледа към Източната градина заедно с императрица Мичико и други членове на императорското семейство.

Това беше първото появяване на Акихито откакто правителството обяви в началото на месеца, че той ще абдикира на 30 април 2019. Той ще бъде първият император, който се оттегля. Най-големият син на Акихито – 57-годишният престолонаследник принц Нарухито, трябва да седне на Трона на хризантемата след него.

От възкачването на Акихито на престола през 1989 рожденият му ден 23 декември е национален празник. След като императорът абдикира денят вече няма да е в официалния календар.

Акихито е представител на най-старата монархическа династия в света. Той е най-големият син на император Хирохито (1901-1989) и императрица Нагако (1903-2000).

В края на 50-те години на миналия век се жени за Мичико, с която се е запознал на тенис корт и тя не е от аристокрацията.

Императорският дворец, заобиколен с каменни стени и обрасли с мъх ровове, отваря врати за граждани два пъти годишно – на рождения ден на императора и на втория ден от Новата година. /ТАСС, АФП

- реклама -