Рекорд: Газта подгони 1,50 лева за литър

Постоянният скок на горивата отново притесни шофьорите в Пловдив, след като бензинът и дизелът стигнаха 2,50 за литър, а газта гони абсолютния рекорд от 1,50 лв. за литър.

Под тепетата дори се заформя протест срещу поскъпването, организиран от гражданското сдружение „Спаси Пловдив“, създадено от активиста Асен Костов, пише „Марица“.

В анкета близо 71% от участвалите над 100 пловдивчани дават утвърдителен отговор за евентуален протест в града.

Проверка на „Марица“ показа, че въпреки постоянните увеличения пловдивчани плащат едни от най-ниските цени за горива в цялата страна.

Пловдив и областта се нареждат на пета позиция в класацията за най-изгодни цени на колонка.

Под тепетата най-масовият бензин А95 е 2,85 стотинки по-евтин към началото на седмицата в сравнение със средната цена за страната, докато при дизеловото гориво разликата е още по-сериозна – малко над 3,50 стотинки.

При газта по-ниската цена в полза на Пловдив пък е 1,43 стотинки.

Най-доволни пък могат да са водачите, които шофират на метан, които плащат с цели 8 стотинки по-евтино за килограм.

Въпреки това Пловдив остава един от градовете с най-сериозна ножица на цените при горивата. Най-евтиният бензин в града се продава за 2,22 лева за литър на малка бензиностанция на улица „Дилянка“, а най-скъпият е 2,52 лева и се предлага от обект на голяма чуждестранна верига на Голямоконарско шосе. Общо под тепетата пък има 104 обекта за зареждане, а в областта още 108.

Горивата в града достигнаха абсолютния си пик за последните 5 години, след като още през септември беше подмината предишната върхова стойност от май 2019 година, когато средната цена стигна 2,27 лв. за литър в града.

 

 

- реклама -