басейн
сн. БГНЕС

Рекорд: 45-метров басейн-бездна за гмуркачи в Полша

Гмуркачите могат да се радват на дълбините … на сушата. Това става възможно, след като в Полша отриха най-дълбокият басейн в света, предаде CNN.

С дълбочина от над 45 метра Deepspot съдържа 8000 кубически метра вода – повече от 20 пъти повече от стандартен 25-метров басейн.

сн. БГНЕС

Замислено като място за обучение и тренировки за водолази от всички нива, съоръжението струва около 10,6 милиона долара, а строителният процес отне повече от две години.

Тук налице е симулирана „синя дупка“, стичаща се до най-дълбоката й точка, и дори съдържа малко “останки от корабокрушение“, както и изкуствени подводни пещери и руини на маите, които водолазите могат да изследват.

сн. БГНЕС

„Е, не става дума за прекрасна риба или коралови рифове тук, така че това не е заместител на морето. Но определено е едно добро място за обучение и тренировки, за да се потопите в безопасност в открити води“, каза пред АФП полският инструктор по гмуркане Пшемислав Капшак при стартирането на Deepspot, разположен в град Мшчонов, на по-малко от 50 км. от Варшава.

сн. БГНЕС

„И е забавно! Това е като детска градина за гмуркачи!“

Има и подводен тунел за зрители, а редица хотелски „стаи с изглед“ на дълбочина от пет метра ще бъдат на разположение от 14 декември.

На Deepspot беше разрешено да отвори въпреки строгите правила заради COVID-19 в Полша, тъй като това е учебен център, който предлага курсове, а не стандартен плувен басейн.

сн. БГНЕС

Съоръжението може да се използва и като център за обучение на пожарникари и въоръжените сили.

Доскоро Y-40 Deep Joy , в хотел „Милепини“, близо до Венеция, Италия беше известен като най-дълбокия плувен басейн в света със своето дъно на 42 метра от повърхността.

Deepspot обаче взе титлата, макар и за не много дълго. В момента в Колчестър, Англия, се гради друга бездна, дълбока 50-метра.

- реклама -