бюлетината цик ГЕРБ

Рекорд! 31 партии, коалиции и комитети атакуват президентския пост

Рекорден брой партии, коалиции и инициативни комитети подадоха документи за регистрация в ЦИК за президентския вот и националния референдум.

Крайният срок за регистрация на инициативните комитети изтече днес.

Днес документи подадоха двойката Татяна Дончева и Минчо Спасов, издигнат от коалиция „Движение 21 – НДСВ“.

Дончева обяви, че ще разчитат и на протестния вот, и имат потенциал да се противопоставят на статуквото, олицетворявано от ГЕРБ.

Инициативен комитет е внесъл днес кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски за президент и на бившия министър на транспорта Данаил Папазов за негов вицепрезидент.

Управляващата партия ГЕРБ подаде документи първа, но все още не е казала коя ще е кандидатпрезиденстката й двойка. Очаква се да я обявят на 2 октомври.

15 инициативни комитета, 11 партии и 5 коалиции са се регистрирали за участие в президентските избори.

23 инициативни комитета, 11 партии и 3 коалиции пък искат да се включат в кампанията за националния референдум.

Колко ще е точният брой на участниците в изборите и референдума, ще стане ясно обаче след като приключи проверката на подалите документи в последния ден.

На президентските избори през 2011 г. бяха регистрирани 28 партии, коалиции и инициативни комитети.

Сред независимите кандидати са Бисер Миланов-Петното, бившият кмет на София Александър Каракачанов, бизнесменът Веселин Марешки, ексдепутатът, осъден за педофилия, Владимир Кузов, Митьо Пищова, лидерът на “Глас народен” Светослав Витков и бизнесменът Николай Банев.

Срокът за регистрация на кандидатските двойки изтича на 4 октомври. На 5-и ще се тегли жребий за номерата им в бюлетината, а на 7-и тръгва агитацията.

- реклама -