Червен код за наводнения във Франция.Река Сена прелива

Река Сена наводни крайбрежните райони в Париж и заплашва други френски градове. Столичното кметство затвори пътни артерии по протежение на Сена от левия бряг в източната част до Айфеловата кула на запад. Нивото на водата се покачи с 4,3 метра. Местните власти предупреждават гражданите да бъдат бдителни, ако са в близост до водата. Очаква се високите нива на реката да се задържат до петък.

fr_seine_3Необичайно силните дъждове в цяла Франция през последните дни доведоха до очаквано отлагане на мачове от първенството по тенис „Ролан Гарос” и евакуация на два затвора. Много туристи бяха блокирани около Париж. Спасителните служби са извършили повече от 8 000 спасителни операции от границата с Белгия до Бургундия, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов.

sena

След френския департамент Лоаре, сега и в Сен е Марн е обявен червен код за наводнения заради покачването на речните води. На места пътищата са отцепени, училищата са затворени, а къмпингите са евакуирани. Центърът на град Немур е разделен на две от придошлите води. Местни граждани коментират, че не са виждали подобни наводнения от 60 години насам.

sena2

Според френската метеорологична служба речното ниво е надвишило рекорда, отчетен през 1910 година.

- реклама -