Река Чикаго бе оцветена в зелено по случай Деня на Свети Патрик

Река Чикаго в едноименния американски град бе оцветена в зелено по случай Деня на Свети Патрик, националния празник на Ирландия, информира „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Хиляди хора се събраха по протежение на реката в центъра на Чикаго, за да наблюдават оцветяването – традиция, която датира от 1962 г.

Предвиден е и парад. Очаква се в него да се включат кметът на Чикаго, демократът Рам Еманюъл, републиканският губернатор на щата Илинойс Брус Раунър и много кандидати на предстоящите тази година в САЩ избори за Конгрес и местни органи на властта.

 

„Маршал на парада“ ще е членът на градския съвет Патрик О’Конър. Той определи проявата като възможност за прославяне на „здраво работещите ирландски мъже и жени“ в Чикаго.

Традицията за оцветяване в зелено на реката е поставена от браншовата организация на водопроводчиците в Чикаго, отбелязва „Асошиейтед прес“. За целта се използва материал, употребяван някога за откриване на течове в сгради. Организаторите уверяват, че прахът, който се прави по тайна рецепта, е екологично чист.

- реклама -