Меркел

Рейтингът на Меркел най-нисък от 5 години

Рейтингът на германския канцлер Ангела Меркел е паднал до най-ниското равнище за последните 5 години. Това показва допитване на службата Infratest dimap.

Проучването е направено по поръчка на обществената телевизия ARD.

47% от участниците в допитването одобряват действията на Меркел. Това е резултат, който Желязната лейди на Германия регистрира от 2011 г. насам. Баварският премиер Хорст Зеехофер, който критикува миграционната политика на Меркел, има одобрението на 44% от хората.

Подкрепа за Щайнмайер

С най-голямо доверие се ползва външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. 73% от анкетираните отбелязват, че са „доволни“ или „много доволни“ от неговата работа.

В същото време управляващият в Германия десен коалиционен Блок ХДС/ХСС, ръководен от канцлера Ангела Меркел, критикува външния министър за призивите му да не се изострят отношенията с Русия, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

„Ние трябва да заплашваме Русия толкова, колкото трябва, но в същото време трябва да се поддържа диалог, доколкото това е възможно“, гласи проект на меморандум на коалицията. В документа се казва, че Евросъюзът и НАТО трябва да „заемат ясна позиция“ спрямо Русия, за да не възникват съмнения в солидарността на алианса. „Онзи, който в тази връзка обвинява НАТО в „дрънкате на оръжие“, бърка причината и следствието“, се казва още в меморандума.

Позицията е в отговор на коментар на Франк-Валтер Щайнмайер, който предупреди „да не се изостря положението с гръмко дрънкане на оръжие и военни викове“.

- реклама -