Ам Хемус, строителство, магистрала, Гроздан Караджов
сн. БГНЕС

Регионалният министър не каза кога ще довършат АМ „Хемус“, заговори и за разрушаване на построеното

Не е ясно кога ще бъде завършено строителството на АМ „Хемус“. Това стана ясно по време на изслушването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в ресорната комисия в парламента.

По думите на Караджов, за да се завърши започнатото, трябва да има специален закон.

„Единствено специален закон за узаконяване на незаконно извършваното до момента строителство може да даде възможност за продължаване на работата по АМ „Хемус“, обяви министърът.

На въпрос на Младен Шишков от ГЕРБ-СДС на каква цена и в какви срокове ще бъде изпълнена автомагистрала „Хемус“, регионалният министър отговори:

„Автомагистрала „Хемус“ ще бъде построена на цена и срокове, сключени от правителството на ГЕРБ, които обаче липсват. Ситуацията, в която ни е поставило предишното управление, не ни дава възможност да дадем срокове и основната причина за това е, че в бъдеще няма да строим незаконно“.

„По участък 4 и 5 от аутобана се е работело, но те са незаконни строежи“, подчерта Караджов, цитиран от онлайн изданието на в.“Строител“.

Според него до момента се е работило „на честна дума“ и сега за тези два участъка трябват поне две години за отчуждения, след това 2 години за строеж и довършване и може да се предполага, че в края на мандата, ако няма обжалвания на процедурите, ще бъдат реализирани.

Министърът отбеляза, че „ако парламентът прецени, че трябва да разрушим построеното, ще го разрушим“, но вече са налети милиони левове и трябва да се търси решение.

„При участъци 7 и 8 няма незаконно строителство, но е проектирано непрофесионално, налага се препотвърждаване на ново трасе. След това трябва отново да се проведат отчуждения, процедура по ОВОС и след това да се реализира строителството“, каза още той.

За тези участъци предшественикът му на поста Виолета Комитова посочи, че трасетата минават през защитени зони.

Участък 2 от трасето се очаква да бъде реализиран до есента на тази година.

„Към момента дейностите са спрени заради промяна на първоначалното трасе. Поради изместване на трасето, трябва да се премине цялата процедура за издаване на разрешително за строителство“, посочи Гроздан Караджов.

По думите му обаче участъкът няма да може да се използва, а ще влезе в експлоатация заедно със следващия участък от магистралата.

„Вероятно двата участъка ще бъдат пуснати през юни догодина“, каза Караджов.

- реклама -