мандата

Реформаторите се скараха за мандата. СДС не иска да го връщат

Позицията за връщане на мандата не е официална

Днешната позиция на част от парламентарната група на реформаторите, че блока ще върне мандата ако го получи в понеделник не е съгласувана с всички партии в коалицията.

От СДС се възпротивиха на решението да не се направи опит да се състави правителство, като посочиха, че решението е обявено без да е имало гласуване в групата и без кворум, което на практика го прави невалидно.

„Взехме единодушно решение в рамките на блока и то е, че при евентуално връчване на мандата в понеделник ще го върнем веднага“, заяви Найден Зеленогорски от партията на Кунева по-рано днес след заседание на парламентарната група на Реформаторите.

5198168

Възможности за консултации не са изчерпани

От СДС настояват в понеделник да се проведе заседание на Изпълнителния съвет и парламентарната група на Реформаторския блок, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев.

От „Раковски“ 134 смятат, че шансовете да се състави правителство не са изчерани и напомнят, че вчера са имали среща с Патриотичния фронт, на която Блокът е получил уверение за подкрепа, при определени условия, които реформаторите не са отхвърлили. И, че независимо от позицията на депутатите на ГЕРБ, че няма да подкрепят ничии правителство, премиерът ги е уверил, че отново ще има разговори между двете формации след връчване на мандата.

Какво се случи в парламента?

Преди обяд депутатите от Блока обявиха, че при очевидната липса на подкрепа за кабинет мандата ще бъде върнат.

„Патриотите казаха, че биха ни подкрепили, имахме някои разминавания, но те можеха да бъдат изчистени. Веднага след това колегите от ГЕРБ ясно казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на този парламент“, посочи Найден Зеленогорски.

Зеленогорски благодари на президента, че е оценил ролята на реформаторите. Тогава той увери, че няма да има друг отговор от страна на блока, тоест смяна в позицията е невъзможна.

- реклама -