Реформаторски блок

Реформаторите с общ кандидат-президент

Реформаторите се договориха да играят заедно на президентските избори тази есен и да издигнат обща кандидатура за държавен глава. Така лидерите в коалицията окончателно се отказаха от общи действия с ГЕРБ, още повече, че зам.-председателят Цветан Цветанов обяви, че управляващите вече имат готова кандидатура и това е човек от партията, чието име обаче до последно ще се пази в тайна.

Но, както всичко останало при реформаторите и пътя към президентските избори няма да е лесен.

Защото въпреки единодушието около необходимостта за обща кандидатура, партиите вече имат разногласия по въпроса как бъде направена номинацията. На днешното заседание ДСБ на Радан Кънев, е настояло кандидат-президентът да бъде посочен на Конгрес на Реформаторския блок, на който да бъде избран и лидер на коалицията.

Подобна сбирка вече няколко пъти се проваля, поради факта, че лидерското място в коалицията е едно, а кандидатите много. На днешната среща, въпросът отново е бил отхвърлен. Според информациите, появили се след разговорите СДС искат общата кандидатура да бъде направена след вътрешни избори между членовете и симпатизантите на партиите в РБ.

Военният министър Николай Ненчев, който е лидер на БЗНС припомни, че според коалиционното споразумение партиите от блока трябва да минат заедно през общ цикъл избори, включващ и президентския вот.

 „Мнението на всички политически организации, които днес присъстваха, включително и на Гражданския съвет, беше, че Блокът трябва да има единен кандидат за президент и вицепрезидент, което е много голям напредък. Разговорите ще започнат незабавно.“

Все още няма критерии, по които ще се правят предложенията за обща президентска кандидатура. Не е ясно дали това е по-добре да бъде партиен функционер или надпартийна фигура с експертен профил. За сега везните клонят към второто.

 

 

- реклама -