Реформаторите обсъждат президентската си двойка, няма единодушие

Лидерите на партиите от Реформаторския блок се събраха този следобед в централата на СДС за да обсъдят номинациите на бъдещата си кандидат-президентска двойка.

На влизане на „Раковски“ 134 министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски заяви, че ще настоява кандидата за президент на реформаторите да бъде избран чрез гласуване по интернет.

Лукарски: „Тъй като ние в РБ винаги сме застъпвали идеята за електронното гласуване, винаги сме претендирали, че хората, които гласуват по електронен път са наши гласоподаватели, а и по този начин ще включим и политически активните хора извън границите на България.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТази идея обаче среща отпор сред останалите лидери от Блока заради времеви и финансови съображения.

Лукарски припомни, че в СДС искат надпартиен кандидат с ясно изразен граждански профил.

В същото време идвайки на срещата, лидера на ДСБ Радан Кънев заяви, че зад независимите кандидати трябва да се консолидира голяма гражданска енергия, а към настоящия момент такава няма.

Кънев заяви, че би се радвал ако Йордан Караджов и Трайчо Трайков успеят да съберат широка гражданска подкрепа извън рамките на Реформаторския блок.

Кънев: „Защото ние ясно казахме, че целта трябва да бъде БСП да няма кандидат на балотаж. Това изисква повече подкрепа от РБ, изисква сериозно гражданско движение, граждански авторитети, извън нашите сравнително тесни рамки.“

Реформатоите се надяват до края на месеца да успеят да излязат с общата си кандидатура за президент.

- реклама -