Реформаторите

Реформаторите няма да кажат днес кого предлагат за премиер (ВИДЕО)

Реформаторите отказват да обявят публично кого са номинирали за премиер и имената на министрите, които предлагат. Това стана ясно от думите на Петър Москов, след заседанието на ръководството на блока днес. Веднага след това е срещата с Бойко Борисов в Народното събрание.

„Днес ние ще продължим да обсъждаме програмата и приоритетите за бъдещото правителство и какъв е смисъла от неговото съставяне. Всякакви разговори за персонален състав на правителство и премиер ще са след това“, заяви след сбирката на „Раковски“ 134 Москов.

Той нарече всички слухове за премиерската фигура спекулации.

Кой са потенциалните кандидати за поста на Бойко Борисов?

5204726Първоначално най-спряганата фигура за поста бе тази на Румен Христов от СДС, който всъщност бе човекът, на когото президентът Плевнелиев даде мандата за съставяне на правителство. След това упорито за заговори за лидера на синята партия Божидар Лукарски.

Тази сутрин се завъртя информацията, че премиерът ще бъде жена. Лиляна Павлова бе първото име, което се спрегна за бъдещ министър-председател, но сегашната регионална министърка преди време заяви, че не би участвала в правителство, което не е на ГЕРБ. Името на Меглена Кунева също се завъртя като възможна кандидатура с оглед на необходимостта да се контролира изкъсо подготовката за българското председателство на ЕК. Третата женска фигура, за която се говори е тази на силовия министър Румяна Бъчварова.

„Всичко, което чувам от медиите тази сутрин са спекулации, които не са на дневен ред“ заяви обаче здравният министър в оставка по повод съставянето на кабинет от реформаторите.

Подписват договор за управление

На срещата с Борисов, която тече в момента, реформаторите ще подпишат с споразумение за управление с ГЕРБ. След това ще номинират министър-председател, който да довърши мандата до есента на 2018-а.

„Ако днес стане ясно, че има разбирателство за кабинет – едва тогава вече Реформаторският блок е в ход. Ако ги има тези условия, ще изпълним конституционното си задължение да обявим премиер, категоричен е реформаторът. Не очаквайте от нас утре да излъчваме кандидатура или да връщаме мандат“

Очаква се след срещата си с ГЕРБ и при постигане на договореност за подкрепа, Реформаторският блок официално да се срещне и с Патриотичния фронт.

- реклама -