Трайчо Трайков въпроси Цецка Цачева

Реформаторите номинираха Трайчо Трайков за кандидат-президент

Реформаторският блок номинира бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков за кандидат-президент. Той бе издигнат след месеци на трудни преговори и компромиси в коалицията.

Вицепрезидент ще бъде ген. Съби Събев от БЗНС

Според процедурата Изпълнителният съвет на РБ трябва да утвърди кандидатурата, направена от председателския съвет на блока.

Решението за Трайков е било взето с консенсус, категоричен бе един от съпредседателите на коалицията Найден Зеленогорски. Според него всички структури на реформаторите ще са доволни от номинацията.

 „Ако тя бъде утвърдена от изпълнителния съвет, в което се надявам, всички ние ще работим активно за успеха на президентските избори”, убеден е Зеленогорски.

На срещата с Бойко Борисов по-рано днес представителите на Блока и лидерът на ГЕРБ са разговаряли и за евентуална подкрепа, ако кандидатът на една от двете формациите, членуващи в ЕНП, отиде на балотаж.

Единни ли са десните?

Часове след обявяването на номинацията лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви пред „24 часа”, че няма да приемат Трайков.

Божидар Лукарски

„СДС категорично няма да приеме номинацията на Трайчо Трайков за кандидат-президент – той е скрит опозиционер, а ние сме част от управлението. Тази кандидатура е мимикрия“, каза Лукарски пред изданието. „Тогава да издигаме номинацията на отявления опозиционер Минеков, а не на мимикрията и скрития опозиционер и ние с Кунева и другите министри да напускаме правителството! Така е по-честно“, добави лидерът на СДС.

Малко по-късно заместник-председателят на СДС Костадин Марков обясни, че Лукарски е реагирал емоционално и все пак партията ще застане зад Трайчо Трайков и Съби Събев.

От Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева също декларираха, че подкрепят кандидат-президентската двойка и ще се борят тя да стигне до балотаж.

Кой е Трайчо Трайков?

кандидат - президент

 В момента Трайчо Трайков е общински съветник в София.

От 2009 до 2012 година той бе министър на икономиката и енергетиката в първото правителството на Бойко Борисов.

Той бе сменен след скандал, че по време на държавно посещение в Катар с премиера вместо да води бизнес разговори си е почивал на плажа.

Оставката му бе поискана от Цветанов Цветанов още при завръщането на делегацията на Летище София, с мотива, че не е успял да организира бизнес форум за визитата. По-късно се оказа, че организатор на събитието е било външно министерство.

Преди да влезе в политиката, Трайков бе прокурист на EVN – България от 2005 до 2009-та година.

- реклама -