Реформаторите без ДСБ подкрепят Цецка Цачева за втория тур (ВИДЕО)

Реформаторите без ДСБ подкрепят Цецка Цачева за втория тур тази неделя. Това стана ясно след срещата на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и кандидат-президентската двойка на ГЕРБ.

По думите на Цачева – на втори тур остават две възможности за избор – левицата, зад която стоят БСП и ДПС, и „десницата в мое лице“, която подкрепя десните ценности и евроатлантическата ориентация на България. Цачева обясни, че ще бъде гарант за запазване на европейското развитие на страната.

Тя добави, че очаква лидерите на партиите от блока публично да призоват за подкрепа всички, които не желаят отново да има управление на БСП и ДПС.

Цачева е поела ангажименти за продължаване на реформата в съдебната власт и промяна в Конституцията, включително в посока ограничаване правомощията на главния прокурор. Тя е обещала още реални мерки за борба със сивата икономика и корупция, в това число – обнародване на антикорупционния закон на Кунева.

Цачева призова да я подкрепят „всички честни, разумни и политически активни граждани“, както и младите хора и гласувалите в последния момент.

Цачева: Изборът е съдбоносен за България

Изборът в неделя е „съдбоносен за България. На карта е заложено бъдещето на България – дали ще отстояваме своите национални интереси или за пореден път ще сменяме посоката – тази алтернатива не бива да бъде допусната по никакъв начин“.

Дами канят

Цецка Цачева покани на среща кандидат-президента на РБ Трайчо Трайко с думите. “ За мен е важно да чуя неговото мнение би ли допуснал той червен генерал да поведе президентската инстутуция и да промени европейската ориентация на България“.

Другата покана на Цачева беше към Румен Радев за дебат преди втория тур: „Аз вече съм в битка – няма дами, няма кавалери… Не се притеснявам – Дами канят!“

Цачева попита опонента си как ще изпълни онова, с което е спечелил на първия тур, след като повечето поети от него ангажименти не зависели от президента. „Аз съм силно притеснена от това, което чух – дълбоко непознаване на политическата система и функционирането на държавните институции…“

Москов: Радев значи Първанов, а Първанов значи Путин

Според здравния министър Петър Москов на днешната среща е станало ясно, че ГЕРБ и Блокът нямат разминавания. От РБ са задали конкретни въпроси и са получили отговори за сигурността, армията по границата, промяната на Конституцията, харченето на публични средства и борбата с корупцията. Цачева ще защитава нашите ценности, убеден е Москов.

Ненчев: Радев прави кампания цяла година

Министърът на отбраната Николай Ненчев също атакува Румен Радев. Той заяви, че е „обезпокоен” от поведението му и скритата му кампания още като генерал от армията.

„Чувам снощи, че г-н Радев щял да изпрати допълнителна войска на границата. Българският президент няма подобни правомощия – Радев или не знае това и е некомпетентен президент, или го знае, но се стреми към еднолична и авторитарна власт”, смята Ненчев.

Даниел Митов: Не желая да ме управляват червени генерали

„Не желая да ме управляват червени генерали, не желая да имам втори Първанов за президент, защото точно това ще се случи ако Румен Радев спечели изборите“. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов.

„Десницата има всички шансове и възможности да спечели изборите и България да продължи напред. Фалшивата кампания на Румен Радев, изпълнена с купища лъжи трябва да бъде разобличена. Трябва да направим така, че България в крайна сметка да продължи напред, а не да ни връщат 20 години назад“, каза Митов.

Без ДСБ

На днешната среща не присъстваха кандидатът за президент на Реформаторите Трайчо Трайков и лидерът на ДСБ Радан Кънев. По-рано през деня Кънев обяви, че България има нужда от алтернатива и нов политически проект. Той добави, че споразумението на Реформаторския блок вече е изтекло и ДСБ няма да води преговори с участници в управлението.

- реклама -