разрез

Реформатори: Позициите на премиера са в разрез с членството ни в ЕС и НАТО

Позициите на премиера по ключови въпроси са в разрез с членството ни в ЕС и НАТО. Това заявяват в декларация от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Случаят „Бююк“

Реформаторите са категорични, че предаването на преследвания по политически причини Абдуллах Бююк на турската държава е незаконен акт, който нарушава:

  • Конституцията, националното и международното право;
  • Правата на човека – забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение, правото на справедлив процес и защита;
  • Принципите на правовата държава;
  • Базисните принципи на солидарността, справедливостта и хуманното отношение.

Действията на правителството поставят под въпрос основни ценности и принципи, които България защитава като част от цивилизования демократичен свят и като член на ЕС, Съвета на Европа и НАТО.

Големият шлем

Тези действия, заедно с ангажирането на правителството с енергийните проекти от “Големия шлем” (АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас – Александруполис) обслужват чужд геополитически дневен ред, който отклонява България от евроатлантическия й път и нарушава националните ни интереси, пишат Реформаторите.

НАТО и ЕС

Гражданският съвет се обявява за сигурност в Черноморския регион и настоява за ангажиране на всички демократични съюзници от НАТО в осигуряване на мира и сигурността в региона. Позициите на премиера по тoзи и други принципни външнополитически въпроси са в разрез с нашето членство в ЕС и НАТО, което предполага солидарност и лоялно сътрудничество между държавите членки, подчертават от РБ.

Гражданският съвет настоява за ясно поемане на политическа отговорност и съвместни действия с нашите евратлантически партньори за решаване на основните проблеми, които представляват заплаха за националната сигурност на България, вместо действия, които унизяват националното ни достойнство и интереси, се казва още в позицията.

- реклама -