Реформатори и ГЕРБ решават ще правят ли правителство

Представители на Реформаторския блок и ГЕРБ ще проведат среща, за да решат кой каква позиция ще заеме по връчения на РБ проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В едно от изказванията си по казуса премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че срещата с РБ е предвидена за понеделник в 10 ч. Най-вероятно тя ще се състои в сградата на МС.

Тогава той изрази желанието новите избори да бъдат проведени по новата мажоритарна система. В поредица от изказвания Борисов подаде противоречиви сигнали за възможностите за съставяне на правителство с мандата на РБ. В последните си, направени в с. Хитрино, той заяви, че ГЕРБ биха подкрепили кабинет на реформаторите, но с техен премиер и с техни министри. Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев заяви в неделя, че ГЕРБ може да подкрепи Реформаторите до приемаането на промени в Изборния кодексн. Цветан Цветанов също вчера заяви, че ще подкрепят кабинет на Реформаторите.

Представителите на РБ също не бяха единни в позициите си по сформиране на правителство и какъв да е неговия състав.

Очаква се многобройните въпроси и главният – дали реформаторите ще връчат на президента Росен Плевнелиев състав на правителство, или ще му върнат мандата. Отговорите зависят от разговорите днес.

- реклама -