Унгария референдум Орбан невалиден

Референдумът в Унгария невалиден – 98% не желаят ЕС да решава за мигрантите в страната

40% избирателна активност

Обработени са 99,98% от бюлетините от неделния референдум в Унгария.

Общият брой на бюлетините е 3 581 263. От тях валидни са 3 307 109, което представлява избирателна активност от 40,03%.

Унгария референдум Орбан невалиден

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С „да“ на въпроса „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взима решения за разселването на лица в Унгария, които не са граждани на Унгария, без съгласието на парламента?“ са отговорили 55 584 души или 1,68%. С „не“ са отговорили 3 251 525 души или 98,32%.

Следваща стъпка – промени в конституцията

По време на провелата се пресконференция Унгарският министър-председател Виктор Орбан нито веднъж не спомена, че референдумът е невалиден. Премиерът посочи, че вчера са гласували повече хора отколкото на референдума за присъединяването към ЕС през 2013 и че избирателната активност на него е била далеч по-висока от тази на последните избори за Европейски парламент. Унгария референдум Орбан невалиден

 

 

 

 

 

 

 

 

Той заяви, че гласуването е огромна победа, с която ще инициира промени в конституцията. „Това е голям успех за нас“, заяви Орбан.

Смятам да отхвърля предложението за разпределението на мигрантите в Унгария“, заяви Орбан. Според него „ни очакват дълги и трудни битки“. Той посочи, че ще внесе в парламента предложение за промяна в конституцията на страната.

Според министър-председателя, ако при референдум в дадена страна членка на ЕС повече от 90% от далите гласа си не са съгласни с предложението, остава под въпрос това какво може да направи Брюксел, за да ги принуди на обратното.

- реклама -