Референдумът прескочи първото стъпало, 33% го подкрепят, засега

Близо 33% от гласоподавателите са участвали в референдума към 15 часа, сочат данните на социологическите агенции.

Това на практика означава, че резултатите от него, дори гласувалите на допитването да не минат броя на гласувалите на последните избори, трябва да бъдат разгледани от парламента, защото минават 20% от имащите право на глас.

За да бъде валиден референдумът той трябва да отговаря на две условия:

-Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори от включените в избирателните списъци

-Отговорът с 50% + 1 от гласовете да се приеме за легитимен

След демократичните промени у нас са проведени 3 национални допитвания

2016 г.
На 6 ноември българските граждани избират президент и вицепрезидент и ще дадат своя отговор „Да“ или „Не“ на въпросите: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ Референдумът е иницииран от Инициативен комитет с председател Слави Трифонов.

2015 г.
На 25 октомври 2015 г. се провежда референдум едновременно с поредните избори за местна власт. Референдумът е назначен от президента на България Росен Плевнелиев, на който гражданите трябва да гласуват с „Да“ или „Не“ е в отговор на следния въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“

2013 г.
На 27 януари в България се провежда ядрен референдум, на който гражданите трябва да гласуват с „Да“ или „Не“ в отговор на следния въпрос: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Това е първият референдум в най-новата българска история след падането на комунизма през 1989 година. Допитването е инициирано чрез подписка, организирана от БСП, която събира подписите на 770 000 българи при необходими 500 000 подписа за реализиране на национално допитване.

- реклама -